Opgesteld door Jan Willem de Wit op donderdag 15 april 2021 om 21.00 uur. 

 

Hogedruk houdt stand! Tijdelijk zachter! Voorlopig droog!

 

Een hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië heeft een uitloper naar de Britse Eilanden. Aan de zuidflank van deze uitloper hebben we te maken met een noordoostelijke aanvoer van polaire lucht. Een occlusie schampt zuidwaarts trekkend langs de kust van Zuid-Holland. Door de uitloper kan een frontaal systeem op de Atlantische Oceaan ons niet bereiken. Aan de zuidzijde van het hogedrukgebied bevinden zich enkele verstoringen, deze kunnen van het oosten uit onze kant opkomen. Een volgend hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan trekt vanaf maandag via de Britse Eilanden en Denemarken naar de de Poolcirkel en heeft daarbij een uitloper boven de Britse Eilanden. Een lagedrukgebied boven het Middellandse Zeegebied trekt in de richting van de Baltische Staten.


Vanavond klaart het breed op en is het droog. Het is niet helemaal helder en dat komt doordat er dunne sluierwolken over het Groene Hartgebied trekken. In de nacht naar vrijdag koelt het flink af. De minima komen rond of een fractie onder het vriespunt uit in de Goudse regio. Er waait een zwakke noordoostenwind, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Vrijdagochtend schijnt de zon uitbundig en in de loop van de ochtend ontstaan stapelwolken, deze worden soms vergezeld door hoge sluierwolken. De wind waait zwak uit het noordoosten, windkracht 2 Beaufort.

Vrijdagmiddag is het heerlijk lenteweer met een mix van zon en stapelwolken. Het wordt maximaal 11 graden Celsius en daarmee is het een graadje zachter dan donderdag. De wind waait uit het noordoosten en is matig, windkracht 3 Beaufort, later in de middag 4 Beaufort. In de wind en in de schaduw voelt het behoorlijk koud aan, maar uit de wind en in de zon is het zeer aangenaam. Het blijft droog.

Vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag klaart het opnieuw breed op. De temperatuur daalt naar +2 graden Celsius in het uiterste westen van het Groene Hartgebied (omgeving  Zoetermeer). In de omgeving van Gouda is de minimumtemperatuur +1 graad Celsius.

Zaterdag laat het weerbeeld nogmaals zon en stapelwolken zien. Wederom blijft het droog. Het wordt circa 13 graden Celsius in de Goudse regio en daarmee is het prima weer voor een wandeling of een fietstocht. Zwakke tot matige wind uit noordelijke richtingen, windkracht 2 à 3 Beaufort.

Zondag trekken uitgestrekte wolkenvelden over het Groene Hart, maar tussendoor zijn er ook regelmatig zonnige momenten. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar een enkele lokale bui is niet uitgesloten, vooral in het oostelijke deel van het Groene Hart maakt kans op een regenbui. De maximumtemperatuur komt zondag evenals zaterdag rond 13 graden Celsius uit. Zwakke wind uit richtingen tussen noord en noordoost, windkracht 1 à 2 Beaufort.

Maandag en dinsdag wordt het waarschijnlijk nog iets zachter en kan het 14, lokaal 15 graden Celsius worden. Dat zijn normale temperaturen voor de tweede decade van April. Het weerbeeld laat nog steeds een mix van zon en stapelwolken zien en het blijft overwegend droog. Vanaf woensdag wordt het mogelijk opnieuw kouder met maxima van slechts 10 graden Celsius in onze regio, maar er is ook kans dat het in de loop van de week 20 graden Celsius wordt. De kans op regen blijft hoe dan ook (zeer) klein. De wind blijft een voorkeur houden voor noordelijke richtingen en is over het algemeen zwak tot matig in de Goudse regio, windkracht 1 tot 3 Beaufort.


Neerslagverwachting Gouda voor de komende 3 uren. Verzorgd door Weerslag.nl

Neerslagverwachting 


ECMWF Temperatuur (Europees weermodel)

ECMWF Temperatuur

 

Bewolking dekkingsgraad (percentage) - 9 daagse verwachtingBewolkingLegenda bewolkingKomende negen dagen 

 

Zon of bewolking - 15 daagseZonneschijn

 

ECMWF Neerslagkans (Europees model)ECMWF Neerslagkans

 

Kans op warmte en hitteKans op warmte en hitte

 

Kans op onweerOnweerskans

 

WindrichtingWindrichting

 

 Windsnelheid  Windsnelheid