Opgesteld door Jan Willem de Wit op zondag 12 september 2021 om 12.00 uur. 

 

Komende week overwegend droog met mix zon en wolken.

Dinsdag tijdelijk warmer, later op de dag kans op felle buien.

 

Een lagedrukgebied boven het zuiden van Noorwegen trekt de komende twee dagen van zuidwest naar noordoost over Scandinavië. Een noordoost-zuidwest georiënteerd koufront boven het noordwesten van Nederland verplaatst zich gedurende de dag langzaam in zuidoostelijke richting en verlaat het zuidoosten in de nacht naar maandag. Voor de passage uit is sprake van een zuidwestelijke stroming met aanvoer van vochtige lucht, na passage draait de wind naar het noordwesten en wordt er minder vochtige lucht aangevoerd. Boven het noorden van de Noordzee is sprake van een oost-west georiënteerde occlusie die vanmiddag het noordelijke deel van de Noordzee bereikt en zondagavond boven de noordelijke provincies komt te liggen. De occlusie beweegt maandag langzaam verder in zuidelijke richting, maar stagneert boven het midden van Nederland wegens een zwakke rug van hoge druk die vanuit het westen ons land bereikt.


Vanmiddag is er een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Het blijft zo goed als zeker droog in de Goudse regio. Het wordt maximaal 21 graden Celsius. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort en ruimt naar richtingen tussen west en noordwest.

Vanavond en in de nacht naar maandag zijn eveneens wolkenvelden en opklaringen. Er is weinig wind en mede daardoor koelt het tijdens bredere opklaringen flink af naar een minimumtemperatuur van circa 10 graden Celsius. Lokaal ontstaat er wat nevel of een mistbank gevormd worden.

Maandag komt er in de vroege ochtend lokaal nevel of laaghangende bewolking voor. Dit lost geleidelijk op en vervolgens schijnt de zon van tijd tot tijd. Er zal in de middag (hoge) sluierbewolking boven het Groene Hartgebied aanwezig zijn, maar de zon heeft daar over het algemeen weinig hinder van. Met een zwakke noordoostenwind, windkracht 2 à 3 Beaufort loopt de temperatuur op naar circa 20 graden Celsius. Dat zijn normale waarden voor de tijd van het jaar.

Dinsdag wordt er met een oost tot zuidoostelijke stroming warme lucht aangevoerd. Aan het begin van de dag neemt de bewolking snel toe en in de loop van de dag arriveert er vanuit een zuidelijke richting een neerslaggebied boven het Groene Hart. Soms kan het even flink doorplenzen en ook een onweersontlading is bij de felste buien mogelijk. De maximumtemperatuur loopt in de Goudse regio op tot maximaal 22 graden Celsius. De zwakke tot matige wind (windkracht 2 à 3 Beaufort) waait uit richtingen tussen oost en zuidoost. Tijdens en na passage van het neerslaggebied ruimt de wind naar noordwest, de windkracht blijft daarbij onveranderd zwak tot matig. 

Woensdag trekt de storing in oostelijke richting weg en blijft het op de meeste plaatsen in het Groene Hart droog. Verder is er een mix van zon en stapelwolken. De maxima komen rond 20 graden Celsius uit in de Goudse regio. De noordwestenwind is zwak, windkracht 1 à 2 Beaufort. In de avond is er tijdelijk sprake van windstilte.

Donderdag en vrijdag verandert er nauwelijks iets aan het regionale weerbeeld en wisselen zon, wolken en een enkele lokale bui elkaar af. Op de meeste plaatsen in het Groene Hartgebied blijft het dus droog en de temperatuur loopt opnieuw op naar om en nabij 20 graden Celsius.

Ook in het volgend weekend blijft het zoals het er nu naar uitziet droog en is er naast bewolking ook genoeg ruimte voor de zon. De maximumtemperaturen blijven hoogstwaarschijnlijk rond de 20 graden Celsius uitkomen.

Na het volgende weekend, neemt de wisselvalligheid waarschijnlijk toe en laat de temperatuur een "geleidelijke" zeer lichte daling zien. De nachten kunnen dan ook kouder gaan worden!


Neerslagverwachting Gouda voor de komende 3 uren. Verzorgd door Weerslag.nl

Neerslagverwachting 


ECMWF Temperatuur (Europees weermodel)

ECMWF Temperatuur

 

Bewolking dekkingsgraad (percentage) - 9 daagse verwachting

BewolkingLegenda bewolkingKomende negen dagen 

 

Zon of bewolking - 15 daagseZonneschijn

 

ECMWF Neerslagkans (Europees model)ECMWF Neerslagkans

 

Kans op warmte en hitteKans op warmte en hitte

 

Kans op onweerOnweerskans

 

WindrichtingWindrichting

 

 Windsnelheid  Windsnelheid