Opgesteld door Jan Willem de Wit op maandag 8 augustus 2022 om 20.30 uur. 

 

Woensdag begint een langdurige hittegolf!

Extreme droogte houdt nog weken aan.

 

De kern van het hogedrukgebied komt donderdag boven de Oostzee te liggen (1027 hPa), maar behoudt een uitloper tot boven de Noordzee en de Britse Eilanden. In ons weer komt dan ook nog geen verandering. Boven Centraal-Europa trekt in de loop van de week een hoogte-laag in westelijke richting. Na het aankomende weekeinde komt er mogelijk een kortstondige cyclonale invloed boven West-Europa, maar het geblokkeerde patroon houdt aan.


Vanavond lost de aanwezige bewolking op en gaat de windkracht van de noordoostenwind afnemen naar zwak, windkracht 1 Beaufort. Door de combinatie van nauwelijks wind en een heldere hemel daalt de temperatuur tamelijk snel. In de nacht naar dinsdag komt met name in de polders rond Gouda en Schoonhoven  mogelijk nevel of een lokale (grond-)mistbank voor door de vrij sterke afkoeling. De  minima liggen rond 13 graden Celsius in het Groene Hartgebied.

Morgen schijnt de zon uitbundig en drijft er van tijd tot tijd een veld met hoge sluierbewolking over onze regio. De zon heeft daar geen of nauwelijks hinder van en schijnt er gewoon doorheen. De wind ruimt in de loop van de dag naar oost, waardoor de aangevoerde lucht warmer wordt. De temperatuur loopt op in de Goudse regio op naar 25 à 26 graden Celsius. De oostenwind is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort.

Ook woensdag schijnt de zon de gehele dag onafgebroken en wordt het met 30 graden Celsius tropisch in het Groene Hart. Er waait een zwakke tot matige wind (windkracht 2 à 3 Beaufort) uit richtingen tussen noordoost en oost.

Donderdag wordt het eveneens zonnig, droog en tropisch met maxima rond 31 graden Celsius. Er waait er een zwakke tot matige wind (windkracht 2 à 3 Beaufort) uit een oostelijke richting.

Vrijdag en in het weekend gaat de temperatuur nog hoger uitkomen en kan de temperatuur in het Groene Hart mogelijk tot 34 graden Celsius stijgen. Er zijn ook een paar modellen met nog hogere maxima, tot 36 à 37 graden Celsius berekenen. Daarmee zal het ongetwijfeld een hittegolf worden in onze regio. Het blijft ook dan droog en stralend zonnig. In de huidige berekeningen komen de eerste tekenen van een beetje neerslag pas halverwege volgende week in de weerkaarten, maar zelfs dan zijn de berekende neerslaghoeveelheden minimaal. Verder kan de tropische hitte ook tot en met het einde van volgende week aanhouden.


Maandagochtend 8 augustus 2022 was er tussen 07.30 uur en 07.45 uur een vrij  zeldzame Kelvin Helmholtzstructuur (golfwolken in het midden van de foto) in een vliegtuigcontrail waarneembaar boven de Goudse regio.

Info Kelvin Helmholtzwolken, zie: https://www.noodweer.be/hoe-ontstaan-kelvin-helmholtz-wolken

Foto: Jan Willem de Wit


De maandverwachting voor Augustus 2022: Maandverwachting augustus 2022


 

Neerslagverwachting Gouda voor de komende 3 uren. Verzorgd door Weerslag.nl

Neerslagverwachting 


ECMWF Temperatuur (Europees weermodel)

ECMWF Temperatuur

 

Kans op neerslagNeerslagkans

 

Bewolking dekkingsgraad (percentage) - 9 daagse verwachting

BewolkingLegenda bewolkingKomende negen dagen 

 

Zon of bewolking - 15 daagseZonneschijn

 

Kans op onweer 

 

WindrichtingWindrichting

 

 

Windsnelheid  Windsnelheid