Opgesteld door Jan Willem de Wit op vrijdag 15 januari 2021 om 20.00 uur. 

 

Zaterdag koud, later langdurige lichte/matige sneeuwval! 

Zondag stroomt zachtere lucht het Groene Hart binnen.

Vanaf maandag (zeer) wisselvallig en (zeer) zacht!

 

Een lagedrukgebied ligt zondag en grotendeels ook maandag vrijwel stationair in de buurt van IJsland. De bijbehorende frontale zone trekt in de nacht naar zondag en zondag overdag langzaam van west naar oost over het Groene Hartgebied, waarmee de koude lucht wordt verdrongen door zachtere lucht vanaf de Atlantische Oceaan. Een volgend lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan trekt dinsdag over de Britse Eilanden in noordoostelijke richting en smelt boven de Noordelijke Noordzee samen met het eerdergenoemde lagedrukgebied bij IJsland. Aan de zuidwestzijde van dit lagedrukgebied staat een stevige zuidwestelijke stroming met tijdelijk de aanvoer van (zeer) zachte maritiem tropische lucht. In de loop van woensdag passeert het koufront van het lagedrukgebied, waarna onze regio opnieuw in de maritiem polaire lucht terecht komen. Het lagedrukgebied boven de Noordelijke Noordzee blijft tot en met volgende week zaterdag min of meer stationair op zijn plaats liggen, waardoor onze omgeving met een westelijke stroming te maken blijft houden en wij een aantal dagen in de maritiem polaire lucht blijven. Op de langere termijn blijven we waarschijnlijk te maken houden met een zuidwestelijke stroming met van tijd tot tijd passages van frontale systemen.


Vanavond en in de nacht naar woensdag blijft het geheel bewolkt en er valt van tijd tot tijd regen met een lichte neerslagintensiteit, maar de droge perioden overheersen. Het koelt af tot circa 7 graden Celsius. De zuidwestelijke wind is vrij matig tot vrij krachtig, windkracht 4 à 5 Beaufort. Ook kunnen er forse windvlagen voorkomen tot 65 km./uur!

Ook woensdag overdag is het behoorlijk onstuimig weer, de zuid-zuidwestenwind waait over het algemeen vrij krachtig, windkracht 5 Beaufort. Het is in de ochtend geheel bewolkt en er zijn een aantal korte perioden met lichte (mot-)regen, maar meestentijds is het droog. In de eerste helft van woensdagmiddag is het droog. Aan het eind van de tweede helft van woensdagmiddag trekt vanuit een zuidwestelijke richting een gebied met regen (lichte neerslagintensiteit) het Groene Hart in. De middagtemperatuur is hoog voor de tijd van het jaar met 11 graden Celsius in de Goudse regio. Normaal is het in deze tijd van het jaar 6 graden Celsius.

Donderdag trekt in de vroege ochtend een koufront over het Groene Hartgebied, dit gaat gepaard met vrij veel wind en een aantal forse buien, door een kouder wordende bovenlucht kunnen de buien ook met hagel vergezeld gaan. In de Goudse regio waait vroeg in de ochtend een krachtige zuidenwind, windkracht 6 Beaufort en tijdens de koufrontpassage komen zware windstoten voor tot circa 90 km./uur!  De maximumtemperatuur van 10 graden Celsius wordt al in de vroege ochtend bereikt. Overdag komen we achter het koufront terecht en wordt het droger en gevoelig frisser met een graad of 7. Vanuit een westelijke richting krijgt de zon ook meer ruimte. Het blijft tot de avond stevig waaien. Aan het eind van donderdagavond bereikt een gebied met matige regenval het Groene Hartgebied. Ook in de eerste helft van de nacht naar vrijdag kan het van tijd tot tijd flink plenzen.

Vrijdag wordt de atmosfeer aanmerkelijk rustiger. Overdag zijn er perioden met zon en er valt er nog slechts een enkele bui. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 7.

In het weekend koelt vooral de lucht op middelbaar en hoog niveau flink af en wordt het ook aan de grond geleidelijk kouder. In de nachten daalt de temperatuur tot rond of een fractie boven het vriespunt en overdag wordt het een graad of 4. De neerslag kan dan ook weer een winters karakter  (natte sneeuw of hagel) krijgen. Vooral in de nacht naar zondag, als een volgende storing passeert, zou het in delen van het binnenland opnieuw tot (natte) sneeuw kunnen komen. Zondag overdag vallen winterse buien.


Neerslag verwachting voor Gouda voor de komende 3 uren. Verzorgd door weerslag.nl 

Neerslagverwachting 


ECMWF Temperatuur (Europees weermodel)

ECMWF Temperatuur

 Bewolking dekkingsgraad (percentage)

BewolkingLegenda bewolkingKomende negen dagen 

ECMWF Neerslagkans (Europees model)

ECMWF Neerslagkans

Kans op vorstdag en/of ijsdag

Kans op vorst en ijsdag

Kans op sneeuwval

Kans op sneeuwval

Kans op sneeuwdek

Kans op sneeuwdek