Opgesteld door Onno Hungerink op zaterdag 11 juli 2020 om 20.00 uur. 

  

Flinke zonnige perioden. Vanaf dinsdag minder zon en buien.

Komeet NEOWISE in de nacht te bewonderen. (zie ook foto hieronder)

Boven de Ierse Zee ligt een kern van een hogedrukgebied met een kernwaarde van 1029 hectopascal. Dit hogedrukgebied heeft een uitloper over de Goudse regio en zorgt daarvoor rustig weer. Het hogedrukgebied breidt zich verder oostwaarts uit en krijgt een aantal aparte kernen waarvan er een op zondag boven het Groen Hart komt te liggen. Op maandag trekt de hoofdkern zuidwestwaarts en verdwijnt langzaam de kern boven Nederland. Hierdoor ontstaat er langzaam weer een westelijke stroming. Een lagedrukgebied ten noorden van de Britse Eilanden trekt langzaam oostwaarts. Op dinsdag en woensdag passeren hiervan uitlopers de Goudse regio. Hierdoor neemt de kans op buien op die dagen weer toe. Vooral op woensdag vallen er flinke regenbuien. Na passage van een buiengebied op woensdag komt er een van het westen uit een rug van hogedruk naderbij. Op donderdag en vrijdag staat er een noordwestelijke stroming waarmee enkele buien over het Groene hart worden gevoerd. Vanaf vrijdag ligt de rug boven de Goudse regio en blijft het dan droog. De temperatuur gaat aan het einde van de week omhoog naar in het weekeinde 23 graden op zaterdag en 25 graden op zondag.

Zaterdagavond zijn er flinke opklaringen maar ook enkele wolkenvelden. Het blijft droog. De wind is zwak en komt uit een westelijke richting. De temperatuur zakt in de loop van de avond naar rond de 11 graden rond middernacht. De minimum temperatuur aan het einde van de nacht ligt rond de 10 graden. Het lijkt een goede situatie om de komeet NEOWISE met het blote oog te zien na middernacht tot en met zonsopkomst.

Zondag is een dag waarop de zon een grote rol gaat spelen, het is vrijwel wolkeloos op een enkele stapelwolk na. De maximum temperatuur bedraagt dan rond de 21 graden, met het zogenaamde tuineffect zien we de 24 graden wel terug komen op de instrumenten van de weerclubleden in Gouda. Er is weinig wind zodat het mogelijk nog wat warmer zal aanvoelen. In de nacht naar maandag is er weinig wind, weinig bewolking en ligt de minimum temperatuur rond de 11 graden. Ook in de nacht naar maandag is de weersituatie gunstig om de komeet te bekijken.

Op maandag wordt het nog iets warmer met een maximum temperatuur van rond de 22 graden. Het is een zonnige dag met weinig wind. Vanaf maandagavond wordt het weer wisselvalliger met vanaf dinsdag tot donderdag kans op een enkele bui. Het lijkt erop dat van de nieuw week de woensdag de minst mooie dag is, er vallen dan regelmatig buien en de maximum temperatuur komt dan niet boven de 18 graden uit. De andere dagen ligt de maximum temperatuur rond de 19 graden met vanaf vrijdag een duidelijk temperatuur stijging van 22 graden op vrijdag naar zondag rond de 26 graden. Het wordt dan weer een stuk zonniger. De gehele week staat er in het algemeen weinig wind.

 
In de nacht van vrijdag naar zaterdag heeft weerclublid en fotograaf Bert van Dijk zeer fraaie opname's gemaakt van de komeet NEOWISE. Om 03.30 wist hij de komeet op de gevoelige plaat te leggen. In het fraaie buitengebied van Gouda is op de foto ook de grondmist prachtig te zien. Deze foto is gemaakt rond zonsopkomst.
 
 
 
foto's  Bert van Dijk 11 juli 2020
 
 
 
 

Nieuws over de langdurige droogte: https://weerclubgouda.nl/index.php/weernieuws


 Voor actuele weergegevens van de 8 Goudse weerstations kunt u kijken op:

https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php 


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Klik hier om de volledige weerpluim te bekijken.

  

Hieronder de langjariggemiddelden (1980<->2010) voor Gouda:    

 

Van 11 tot en met 20 juli:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 21,8 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 13,2 graden Celsius.

Normaal valt er 28,7 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 75,8 uur


 

Kans op warmte en hitte:

 

Kans op bewolking of zonneschijn:

 

Kans op neerslag ECMWF (Europees model):

 

Kans op neerslag GFS (Amerikaans model):

 

Kans op onweer of zwaar onweer: