Opgesteld door Jan Willem de Wit op dinsdag 23 april 2019 om 21.00 uur.    

 

 

Morgen toenemende bewolking en warm met ruim 20 °C!

Vanaf woensdagavond wisselvallig en gevoelig frisser!

8e weerstation Meteo Gouda sinds vanavond operationeel!

 

Een hogedrukgebied boven Rusland heeft een uitloper naar Scandinavië. Aan de zuidwestflank van dit hogedrukgebied wordt in de grenslaag met een zuidoostelijke stroming warme en droge continentaal polaire lucht aangevoerd. Op enkele kilometers hoogte wordt aan de noordoostflank van een lagedrukgebied boven het zuidwesten van Europa steeds warmere lucht noordwaarts getransporteerd. Deze warme lucht breidt zich in de nacht naar woensdag over Nederland uit wanneer een vore van zuid naar noord over onze regio trekt. Woensdag overdag hebben we door een zuidelijke stroming nog steeds met de aanvoer van warme lucht te maken. De aangevoerde lucht wordt echter op middelbaar niveau wel steeds vochtigere lucht. Een koufront bereikt aan het begin van woensdagavond de zuidelijke provincies en verlaat aan het begin van de nacht naar donderdag de noordelijke landsgrens.


Weerstation "Huis van de Stad" sinds dinsdagmiddag operationeel!

Hedenmiddag (23 april) is er een nieuw weerstation door leden van Meteo Gouda en Weerclub Gouda op het "Huis van de Stad" geplaatst. Het weerstation is het 8semi-professionele weerstation dat aan het Gouds netwerk van weerstations wordt toegevoegd. De Gemeente Gouda is de eigenaar van het weerstation en de leden van Meteo Gouda en de Weerclub Gouda zorgen voor het onderhoud. Een mooie samenwerking met het oog op de toekomst in verband met klimaatverandering! De eerste meetgegevens van dit nieuwe weerstation op een hoogte van circa 42 meter zijn sinds het begin van dinsdagavond online te volgen zijn!

Kijk voor alle Goudse weerdata op: https://www.meteo-gouda.nl/weerstations-meetgegevens.php

Na installatie werd het weerstation geopend door wethouder van Klimaat Hilde Niezen (midden).

Rechts op de foto Gert Olbertijn, voorzitter van Weerclub Gouda.


Vanavond is het over het algemeen helder, maar er drijven soms ook nog velden met sluierbewolking over het Groene Hart. De oostenwind is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort.

In de nacht naar woensdag trekken vanuit een zuidelijke richting uitgestrekte wolkenvelden over het Groene Hart. Ook stijgt de kans op een licht regenbuitje. Met minima van circa 12 graden Celsius verloopt de nacht aanmerkelijk zachter dan de voorgaande nachten. De wind is zwak tot matig, windkracht 2 à 3 Beaufort en ruimt van oost naar zuidoost.

Morgen neemt de bewolking alsmaar toe en neemt de neerslagkans gedurende de daglichtperiode toe. In de ochtend is er een mix van stapelwolken en zon. In de middag neemt de bewolking verder toe en komen er buien tot ontwikkeling. Tijdens een bui is onweer niet uitgesloten. De maximumtemperatuur komt rond 22 graden Celsius uit in de Goudse regio. De naar zuid ruimende wind is matig, windkracht 3 à 4 Beaufort. In de avond neemt de kans op aanhoudende regenval toe.

Donderdag is het licht wisselvallig, vooral in de middag en avond kan er een bui vallen. Het is wisselend bewolkt, waardoor de zon ook van tijd tot tijd kan schijnen. De zuidenwind is matig tot vrij krachtig, windkracht 4 à 5 Beaufort  en met maximaal 16 graden Celsius is het gevoelig frisser.

Vrijdag vallen er eveneens enkele buien, daarnaast en is er een mix van wolken en wat zon. De maxima komen uit op circa 15 graden Celsius. De in de loop van de dag van zuid naar zuidwest ruimende wind is matig tot vrij krachtig, windkracht 4 à 5 Beaufort.

In het laatste weekend van april wordt het hooguit 12 of 13 graden Celsius, daarbij is het wisselend bewolkt. Op Koningsdag vallen met name in de tweede helft van de middag en in de avond stevige regenbuien. Ook zondag blijft het niet droog, maar de buien die dan vallen zijn minder intensief. De zuidwestenwind is over het algemeen matig, van tijd tot tijd vrij krachtig, windkracht 3 à 5 Beaufort.


Nieuwsgierig naar de seizoensverwachting voor de lente van 2019 en de komende zomer?

Klik dan op: https://weerclubgouda.nl/index.php/weernieuws 


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Klik hier om de volledige weerpluim te bekijken. 

 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:  

Van 21 tot en met 30 april:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 15,8 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode 5,9 graden Celsius.

Normaal valt er 13,2 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 65,4 uur.


 Kans op bewolking of zonneschijn!


Kans op neerslag!

 

 

Kans op warme dagen!

Kans op warmte en hitte