Opgesteld door Jan Willem de Wit op dinsdag 19 februari 2019 om 20:00 uur. 

 

Tweede supermaan van 2019 is 14% groteren 30% feller!

Door sluierwolken kans op supermaanhalo!

Vanaf donderdag zonniger en warmer!

 

Aan de zuidwestflank van een complex lagedrukgebied boven Scandinavië voert een westelijke stroming maritiem polaire lucht aan. De restanten van een bijbehorende ingedraaide occlusie verlaten later vanavond de noordelijke landsgrens. Vervolgens trekt een rug van hoge druk in de loop van de avond en in de nacht naar woensdag van west naar oost over onze regio en wordt de stroming zuidwestelijk. Woensdagochtend bereikt een warmtefront behorende bij een nieuw Atlantisch lagedrukgebied de westelijke Noordzee, de neerslag behorende bij dit systeem trekt in de loop van de ochtend en middag over het noordelijke deel van de Noordzee en schampt daarbij mogelijk de noordelijke provincies. Het bijbehorende koufront blijft woensdagavond net ten noorden van het vasteland slepen.


Dinsdagmiddag rond 16.00 uur was er een "Circumzenitale boog" vanuit de Goudse regio te zien. Dit is een omgekeerde regenboog kaarsrecht boven de waarnemer. Een circumzenitale boog is een halo ontstaan door breking van zonlicht in ijskristallen, dus niet zoals een regenboog door reflectie van zonlicht in druppels. De boog kan zichtbaar worden als de zon niet hoger staat dan 32°.

Rond 16.21 uur waren er tegelijkertijd een linkerbijzon en een rechterbijzon te zien aan beide kanten van de zon.

Hieronder een GIFanimatie van de Circumzenitale boog en de bijzonnen.

Fotograaf: J.W. de Wit, Gouda.

Benieuwd naar het actuele weer te Gouda? Klik dan hier voor het overzicht van de gegevens van de weerstations die aangesloten zijn bij Meteo Gouda.


Vanavond zijn er veel sluierwolken en met een supermaan die 14% groter lijkt en 30% feller is kan er misschien een maanhalo waargenomen worden. Wanneer het opklaart schijnt de supermaan een beetje wazig door de sluierbewolking heen. Het blijft droog. In de nacht naar woensdag is het overwegend bewolkt met lokaal een enkele kortstondige opklaring. De minima komen 4 graden Celsius uit in de Goudse regio. De wind is zwak (1 à 2 Beaufort) en waait uit zuidwestelijke richtingen.


Sinds de extreme droogte eind maart/begin april 2018 begon is het potentieel neerslagtekort in de Goudse regio nog steeds niet weggewerkt. Medio februari is er nog steeds een potentieel neerslagtekort van bijna 160 mm.! Dit zijn nog altijd 2 normale maandsommen.


Woensdagochtend komen uitgestrekte wolkenvelden voor, maar soms zijn er ook zonnige momenten. De meeste zon is gereserveerd voor het uiterste zuiden en het uiterste zuidwesten van het Groene Hart. Het blijft droog. De wind is zuidwestelijk en matig, windkracht 3 Beaufort.

Woensdagmiddag is er een mix van wolkenvelden en zonnige perioden. Het blijft droog. De temperatuur stijgt naar maximaal 11 graden Celsius in Gouda en de omliggende dorpen. De zuidwestenwind is overwegend matig, windkracht 3 Beaufort.

Woensdagavond en in de nacht naar donderdag is de bewolking overheersend. Daarbij is er woensdagavond een kleine kans op een beetje motregen, maar de nacht naar donderdag verloopt droog. Later in de nacht krijgt de bewolking regelmatig concurrentie van opklaringen. Het koelt af naar circa 4 graden Celsius in de Goudse regio.

Donderdag zijn er wolkenvelden vooral in de hogere luchtlagen. Het wordt 12 graden Celsius toch weer iets warmer. De zuidwesten wind is matig, windkracht 3 Beaufort.

Vrijdag is het zonnig en gaat de maximum temperatuur verder omhoog. Met 14 graden Celsius is het buitenshuis aangenaam. De wind draait naar meer zuidoostelijke richtingen is zwak.

In het komende weekend zijn er hoge barometerstanden. De luchtdruk ligt over het algemeen tussen 1035 hPa en 1040 hPa. Het is overwegend zonnig. De wind waait uit richtingen tussen oost en zuidoost en is zwak tot matig van kracht, windkracht 2 à 3 Beaufort. De middagtemperaturen liggen rond de 16 graden Celsius. In de weekendnachten liggen de minima rond 6 graden Celsius. en is er een vrij grote kans op mist(banken)!

Na het volgende weekend lijkt het hogedrukgebied Gouda nog steeds in een stevige greep te houden met veel zon en maximumtemperaturen rond 13 graden Celsius tot en met woensdag. Daarmee blijft het een graad of 7 warmer dan het langjarig gemiddelde voor de laatste decade van februari. Normaal is het dan namelijk 7 graden Celsius. Het zachte weer houdt waarschijnlijk tot het einde van de maand aan, ook al gaan de maxima vanaf volgende week donderdag iets lager uitvallen. De kans op overgang naar koud winterweer is komende weken nihil. Hoogstwaarschijnlijk valt er tot de laatste dag van februari geen of nauwelijks neerslag! 


Mary van Vliet (RTV Gouwestad), interviewt Gert Olbertijn (voorzitter van Weerclub Gouda) over het netwerk van weerstations te Gouda!

Het netwerk van weerstations in Gouda is onlangs uitgebreid met een weerstation op het terrein van GOUDasfalt, gelegen aan de zuidoever van de Hollandsche IJssel, aan de rand van de Goudse binnenstad en de Krimpenerwaard. Later dit jaar wordt naar alle waarschijnlijkheid ook een weerstation geplaatst op het Huis van de Stad. Reden genoeg voor RTV Gouwestad om eens op zoek te gaan naar de initiatiefnemers achter dit netwerk van weerstations en nam een kijkje achter de schermen bij één van de weerstations namelijk het weerstation op de Kinderboerderij de Goudse Hofsteden en sprak daar met Gert Olbertijn, de voorzitter van de Weerclub Gouda. Zie hieronder het verslag van het interview.  

Benieuwd waar de weerstations van het netwerk staan opgesteld? Klik dan hier voor een google maps overzichtskaartje. 

Van de week zal met enige regelmaat dit verslag ook worden uitgezonden op tv en wel op Gouwestad TV kanaal 12 van Rekam en Caiway.


De weersontwikkelingen worden door Weerclub Gouda en Meteo Gouda zoveel als mogelijk actief gevolgd! De weersverwachtingen worden zo vaak als mogelijk aangepast. Echter kunnen kleine veranderingen in de weersontwikkelingen grote gevolgen hebben op de regionale weercondities, waardoor het weerbeeld anders kan uitpakken dan de verwachting aangeeft!     


Weersverwachting Gouda voor de komende 60 uur

Gouda mosimage


Neerslag verwachting voor Gouda de komende 3 uur

Neerslag verwachting voor Gouda


15 daagse trend (weerpluim) van het Europese weermodel ECMWF.

Weerpluim temperatuur

Uitleg over de weerpluim en een eenvoudige weergave ervan is te vinden op www.meteo-gouda.nl/verwachting-weerpluim 

De normalen (langjarige gemiddelde over de afgelopen 30 jaar (1980-2010)) voor Gouda:     

Van 11 tot en met 20 februari:

De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze periode 5,8 graden Celsius.

De gemiddelde minimumtemperatuur is in deze periode -0,5 graden Celsius.

Normaal valt er 15,6 mm. aan neerslag en schijnt de zon gedurende 35,2 uur. 


Kans op vorstdag en ijsdag!

 


Kans op bewolking of zonneschijn!


Kans op neerslag!

 


Kans op sneeuwval!


Kans op sneeuwdek!